Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes
Alkotások száma: 1408
Regisztrált: 2004-05-15
Belépett: 2014-01-11
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (278)
-Egyéb prózai alkotások (471)
-Mese (64)
-Gyermekrovat (Versek) (111)
-Versek (430)
Irodalmi kritikák
-Verselemzések (1)
Feltöltve: 2009-01-16 10:33:34
Megtekintve: 504
A cigarettázó irodalmárról, tiszteletről, tiszteletlenségről
"A cigarettázó irodalmár" címmel írtam már.Ebben - többek között - az egyik irodalmi fórum szerkesztőségének honlapján cigarettázó irodalmárnál javasoltam ismételten, hogy a szerkesztőség cserélje ki az illető fényképét olyanra, amelyen cigaretta nélkül látható.Persze, előzőleg a szerkesztőségnek írtam levelet.
Mindkét írás óta jó sok víz lefolyt már a Dunán, de ez a szerkesztőség füle botját sem mozgatta.Már kezdem sejteni, fülének nincs is botja...Azt viszont, hogy e válasz nélkül hagyás tiszteletlenség, nem sejtem, - az nyilvánvaló. Ostobasága (vagy pökhendisége) is az, hiszen annyi tudnia kell bárkinek, aki tollat fog a kezébe, hogy Magyarország sok-sok nyavalyája közül a dohányzás az egyik legkárosítóbb.Megelőzéséért tenni - és a leszokást motiválni - nagyságrendekkel fontosabb, mint az a sok-sok csacskaság, amin a televízió elcsámcsog, "népszórakoztatásra" felhasznál.
Annak, aki gondolkozik, az is világos: az ilyen fajta "népszórakoztatás" is tiszteletlenség az emberekkel szemben.Természetesen nem kell tiszteletet adni olyasminek, ami nem tiszteletre méltó, vagy egyenesen tiszteletlenség.Ez a kérdés másik - szintén fontos! - oldala.Ám én saját nevemmel és bármiféle sértő szó, kifejezés nélkül írtam levelet annak az irodalmi fórumnak (nevét most sem írom ki ide).
A tiszteletlenség minden korban jelen van.Van amikor e téren is különösen rossz a helyzet, van amikor ez javul, van amikor ismét rosszabbodik.
Az utóbbi években sok tekintetben rosszabbodott.Állami főméltóságok keverték össze tisztségüket a magánember durcásságával, amikor nem fogtak kezet a kitüntetettel a kitüntetés átadásakor, máskor a kitüntetettek között akadt olyan, aki ugyanezt tette.Lehet, ezeken még csak mosolygunk, de akadt elég tiszteletlenség a Tisztelt Házban és a hozzá közvetlenül kapcsolódó háztájikban is, bőven.Fejétől bűzlik a hal, de, sajnos, régóta már nem csak a fejétől.
Végeredményben miért várnánk mást?Többek között a "demokráciának" nevezett piacgazdaság (kapitalizmus) választási rendszere is tiszteletlenség a "démosszal" szemben.Az a képviselőjelölt, akit az országban sehol sem választanának meg, mandátumot szerez a pártlistán és röhög a markába.Ha a nép nagyon nem megy el szavazni, mert akkora az ellenszenve a pártok iránt, jöhet a második forduló, és akkor dönt helyette az a törpe kisebbség, amelyik - különböző okok miatt - mégis elmegy.No és ezzel még nem is értünk el a "választási tiszteletlenség" mélyéig...
Jó hírt a meg nem nevezett irodalmi weboldal szerkesztőségének és a honlapján cigarettázó irodalmárnak (a sunyin nem-válaszolóknak) annyiban tudok írni: a továbbiakban már nem foglalkozom velük.Ezt azonban ne vegyék tiszteletem jelének.A legkevésbé sem!

/Az "Álmok, tájak, emberek" c. netnaplóból.)
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!