Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1492
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2019-06-19
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (195)
-Egyéb prózai alkotások (473)
-Mese (214)
-Dalszövegek (1)
-Gyermekrovat (Versek) (14)
-Versek (592)
-Társalgó (3)
Feltöltve: 2012-02-18 18:18:36
Megtekintve: 715
Meg lehet-e élni Magyarországon tisztességesen 47 ezer forint havi jövedelemből?
Napjainkban nagy vihart kavart egy főpolitikus állítólagos kijelentése, hogy Magyarországon 47 ezer forint havi jövedelemből tisztességesen meg lehet élni. Tele van ezzel a média, és - megint csak a híranyagokra szorítkozom - azzal is, hogy az illető főpolitikus ezt nem egészen úgy mondta, csak kiragadták szövegkörnyezetéből azt, amit mondott. Ő csupán olyasmit fejtegetett, hogy 47 ezer forint több, mint az annál jelentősen még kevesebb.

Egyes híradások szerint azonban a főpolitikus elvbarát-politikusai közül többen kiálltak az eredeti kijelentés mellett.

Nem szép dolog szövegkörnyezetéből kiragadni bármit is úgy, hogy értelme jelentősen módosuljon. Ezt az eljárást becsületes gondolkodó nem helyeselheti, bárki cselekszik is így. Én sem helyeslem.

Ám a szövegkörnyezettel enyhített, erkölcsileg csúnya kijelentésnek sem kell feltétlenül a Szép és Helyes Kijelentés kitüntető címet adományozni.

Én, - megmondom úgy, ahogy van - e kis írásban nem fogok most azzal foglalkozni, hogy ki mit mondott, hogyan mondta, miért mondta.

Csupán arra a feltett kérdésre igyekszem becsületesen eltűnődő választ adni: meg lehet-e élni manapság Magyarországon havi 47 ezer forintból, tisztességgel?

Vannak esetek, amikor igen. Például - csak úgy hipotetikusan - tegyük fel, hogy Felsődöbrögi János honatya hirtelenében nem kapná azt az irdatlan nagy summát, amit a honnal adat magának, hanem csak havi 47 ezer forintot. Meg tudna élni belőle?

Meg. Akinek nagy kertje van, illetve sok kerten kívül odakerített földje, hatalmas háztájiként, az sokféle zöldséget termelhet. Így meg tudna élni, a 47 ezer forintot okosan kiegészítve, tisztességgel. (Ezzel nem akarom azt állítani, hogy Felsődöbrögi János honi kertjét tisztességgel szerezte, de azt sem, hogy nem úgy. Csak jelenlegi megélhetésének lehetőségét igyekszem tárgyilagosan vizsgálni.)

Másik eset viszont Kopottruhás Károly rokkanté. Neki is van kertje, de nem olyan nagy, hogy ott valami sok salátát, parajt, tököt, vagy más zöldséget tudna termelni. Azt nem tagadom: ha a saját salátáját, spenótját, tökét eszi, az növeli számára a 47 ezer forintból való megélés lehetőségét. Meg tyúkot is tarthat, mint Petőfi édesanyja (az illető anya talán több tyúkot is tarthatott volna, mint egyetlenegyet, és esetleg jobb magaviseletűt is, de most ne kalandozzunk el a Nagy Költőhöz, aki olyan szerencsésen járt 1849-ben Segesvár mellett, hogy még én is megirigyeltem).

Igen, de Kopottruhás Károly fia állástalan, őt is támogatnia kell, menyéről és két unokájáról nem is beszélve, de azok is enni kérnek.

Meg tud élni havi 47 ezer forintból Kopottruhás Károly, tisztességesen?

Mielőtt erre válaszolnánk, kicsit nézzük meg: mit is jelent a tisztességesen szó?

Hát a szó tágabb értelmét, bár az volna a becsületesebb, és valami elfogadhatóbb szegénységet, életszínvonalat jelentene, nyilván nem érthetjük ma alatta. Vegyük inkább szűkebb értelmét, ami csak annyit jelent: a törvénybe ütközés, vétségek, bűntettek nélkül.

Átmenetileg, éhenhalásáig, Kopottruhás Károly is meg tud élni havi 47 ezer forintból, tisztességesen. Hosszabb ideig azonban nem, de vigasztalhatja az a tudat: korai halálával megtakaríthat a Már Nem Köztársaság Magyar Államnak
havi 47 ezer forintot.

Én nem rajongok ezért a Már Nem Köztársaság Magyar Állam mostani állapotáért (miért is nem, arról majd máskor írok még, ha közben meg nem halok, amit egyesek olyan hazafiasan kívánnak, szemfogatással, mások meg - ők némileg becsületesebben - anélkül..).

Éppen ezért néhány tanáccsal segíteni szeretnék Kopottruhás Károlynak, hogy tovább élhessen tisztességesen havi 47 ezer forintból. Íme:

1.) A VÍZDÍJ igen jelentős teher havi 47 ezer forintnak! A vízfogyasztás csökkentésének néhány lehetősége:

a.) otthon nem isznak vizet, hanem az egész család átjár tehetősebb szomszédokhoz inni (amíg ezt a Btk. nem minősíti tiltott koldulásnak),

b.) az egész család csak nagypénteken fürdik, amikor holló mossa a fiát (a középkor egy részében még a királyok sem fürödtek túl gyakran, nem beszélve a köznépről),

c.) a kert öntözését kizárólag a Jóistenre bízzák, és a szomszéd kertjét sem öntözik (utóbbi, ha pénzt kapnának érte feketén, akkor vétségbe ütközne, az ingyen öntözés pedig a testi energia pazarlása).

2.) A VILÁGÍTÁSÉRT fizetni teljesen felesleges. Ha nincs iskolás gyerek, akkor ott van az ablakon benéző hold (de nem célszerű bizonyos életkor alatt férjnek és feleségnek egy ágyba feküdnie!), ha iskolás gyerek van, akkor olcsóbb a petróleumlámpa (valamikor - nem is olyan régen - sok faluban nem volt áram, csak ezzel világítottak). A televíziót ma már úgyszólván csak a lakosság bosszantására, összevissza beszéltetésre, hazudozásokra, röhécseltetésekre használják, így az áram nélküli televíziós készülék becsületesebb is, hasznosabb is, de még esetleg el is adható az ócskapiacon.

3.) A FŰTÉS is nagy probléma 47 ezer forint havi jövedelemnél, egyrészt mert az ország túlnyomó részének fentről is befűtöttek (de attól csak egyre hidegebb lett!), másrészt, bár gáz ebben az országban mindig van, a gázdíj is egyre magasabb, ezért a hideg ellen más módszerekkel is célszerű védekezni:

a.) a ruha alá kukákból kiszedett (vagy máshonnan becsületes úton szerzett, ha a kukából való kiszedést egyértelműen vétségnek minősítik) újságpapírost kell tenni (a reklámpapírok egy része is megfelel erre a célra), több rétegben, az jelentősen hőszigetelő a benne megakadó levegőrétegek miatt (nem kell válogatni az újságok politikai tartalma szerint, vastagságuk viszont lényeges),

b.) nincs az a kövér dunyha, amit nem lehetne rongyokkal dagadtabbra tömni, még a Te rongyos élet! operett dalocskát is bele lehet tölteni, csak nem kell elmorfondírozni azon, hogy mitől nem tud olyan édes lenni, mint a méz,

c.) kutya és macska ingyen élőségét csökkenteni lehet, ha fagyos téli napokon lábmelegítőnek használjuk őket.

No, majd eszembe jut még tanácsként ez-az.

Ám mi az, amit törvényesen-gőgösen lehet, ám felháborítóan tisztességtelen (ha legalább fogalmilag kicsit felemeljük a hazai erkölcsi színvonalat a béka köldöke fölé) - tehát, szerintem, becsületesen távolról SEM:

1.) a szegény Kopottruhás Károlyok (akár hivatalosan rokkantak, akár csak az élet rokkantjai) havi 47 ezer forintját (bármilyen szövegösszefüggésben!) szégyenkezés nélkül emlegetni, de különösen nagy pofátlanság ilyesmi azok részéről, akik havonta óriási összeget vágnak zsebre törvényesen, de a becsület íratlan törvényei szerint nagyon is elítélendően,

2.) és a 47 ezer forintnyi havi jövedelmet havi tisztességes megélhetésként említőknek (bármilyen szövegösszefüggésben) tapsolni, őket védeni, nekik helyeselni, velük cinkosként összekacsintgatni.

Ó, te szegény, lelkileg-lelkiismeretileg (is) megrokkant ország, - és még itt akarják bevezetni fentről az erkölcstan kötelező oktatását, miközben ott jogos mondás, hogy a hal a fejétől..!

(2012)
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2012-02-21 20:44:52
Kedves Bigiblue! Magyarország formálisan ugyan köztársaság, ha már nevében nem is, de ez egy szatirikus írás, és ilyen értelemben jogosan használom az említett kifejezést. Egyrészt. Másrészt a Magyar Köztársaságot eddig is lehetett (mint annyi köztársaságot hasonlóan röviden) Magyarországnak nevezni (például a Szlovák Köztársaságot is általában Szlovákiának nevezzük, ha nem hivatalos levelet írunk). Inkább - szerintem - azon kellene elgondolkodnod (ha az igazságot keresed), hogy kiknek és miért állt érdekükben az átnevezés (ami egyébként pénzpazarlással is együtt járt)? No és más olyan átnevezésekkel nem találkoztál az elmúlt időszakban, amelyek szintén némi utánagondolásra ösztönöztek volna?

Hazám neve: Magyarország című versed olvastam, formailag jól megoldott, és sikerre számíthat. Más kérdés, hogy háttér-világának valóságán - valószínűleg - érdemes volna elgondolkodnod. Önmagában az elnevezés megváltoztatásából én nem látom, hogy annyira indokolt volna valamiféle hazafias öröm, lelkesedés, akár Nálad, akár másoknál.. Üdvözöl: Miklós
2012-02-20 20:58:06
Kedves Miklós ! Mindig nagy érdeklődéssel olvasom mesterien szerkesztett műveidet ! Fantáziád határtalan..de ezt már mondtam. Igen, igazad van, rövid ideig ki lehet jönni ennyi forintocskából..nem lehet autód, telefonod, se mobil, se vezetékes, nem lehet se kutyád, se macskád / az én két kutyusom min. havi 15 ezerben van.. / kell, hogy valami tényleg teremjen a ház körül..szóval, egy kis ideig ellehetsz 47 ezerből..azonban, ha leszakad a cipőd talpa, ha elvásik a ruha rajtad, vége..új cipőre, ruhára már nem telne..
Szóval, jól megírtad..
Egyetlen dologgal vitatkoznék : Magyarország Köztársaság ! ..szerinted meg nem.. csak a nevéből vették ki, nagyon helyesen, mert Magyarország mindig is Magyarország volt és mindig is Magyarország marad..én annyira megörültem, hogy visszanyerte igazi nevét, hogy verset is írtam : Hazám neve : Magyarország címmel..olvastad ? Ha nem, megkérlek, olvasd el ! :) Előre is köszönöm ! :)